Кои са изчезващите професии

Новите технологии помагат в много отношения, но в същото време “заличават” от света някои професии, които в миналото са били масово практикувани. Съвременната дигитализация и използването на интернет правят някои пазарни ниши невъзможни за развиване, а това през годините е оставило голям брой хора без работа. Доста длъжности се оказват изчезващи и без никакво бъдеще, просто защото никой вече не се нуждае от тях. 

С течение на годините, модерните компютри все повече отменят упражняваната от човека физическа дейност, което създава нови професии, но в същото време премахва от пазара на труда и доста стари. Като хора на високотехнологичното време, е редно да се адаптираме към промените, подобрявайки компютърните си умения и свързвайки се с дигиталните технологии. 

Кои професии са изчезващи

Днес почти всичко е автоматизирано, а компютърните програми ни отменят в много дейности, свързани с изчисляване, съхранение на документи, въвеждане на данни и др. Има доста работни места, които се определят като “изчезващи”, като някои от тях са:

  • Служител във видеотека;
  • Машинописка;
  • Пощальон/пощенски услуги;
  • Библиотекар;
  • Работници за селско стопанство; 
  • Телефонни оператори и др.

Все повече услуги са достъпни и онлайн, което прави необходимостта от обслужване посредством физически контакт все по-ненужно. Можем дори да подпишем и договор през интернет, изпращайки екземпляра по имейл. Четем вестници на смартфоните си, учим от дома си, работим от хоум офис, също както и общуваме с видео разговори. Обслужването във всяка една сфера е максимално дигитализирано, което разбира се има както многобройни плюсове, така и минуси. 

До какво води дигитализацията

Освен до изчезващи професии, дигитализацията води и до оптимизация на работния процес. Разчитайки изключително на новите технологии, ние имаме възможност да сме ефективни и експедитивни в рамките на работния ден, без да срещаме каквито и да е технически затруднения. Цели централи днес разчитат на дигиталната трансформация, която е препоръчителна и за малки офиси и предприятия. С нейна помощ могат да се постигнат лидерски позиции в мениджмънта, ясна корпоративна политика и отлично взаимодействие с потребителите. 

Как да открием подходящата за нас работа

Въпреки че не малко професии са вече изчезващи, това не бива да ни обезсърчава. За всеки има подходящо работно място, което да съответства с възможностите, опита и квалификацията, която имаме. Възползвайте се от предложенията на Zaplata.bg и постигнете успех в професионален план. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *