Какви работни места създаде Ковид 19

Намираме се в разгара на икономическа и здравна криза. Утрешният ден никога не е бил по-непредсказуем, а оценката ни към миналото е далеч по-положителна отпреди. Ако доскоро пазарът изпитваше силна необходимост от квалифицирани кадри, то днес се наблюдава обратното – налице е безработица и масово съкращение на голям брой персонал. 

Оказва се, че светът е изправен пред сериозно предизвикателство, което засяга абсолютно всеки един от нас. Кризата с корона вируса ще е с нас още доста дълго време, а ние трябва да се научим да живеем с върлуващата пандемия, откривайки нови професии и възможности за реализация. 

Как пандемията повлия на бизнеса и работните места

Доста бизнеси и сфери на развитие претърпяват огромни загуби, а най-лошото е, че в момента не могат да се правят каквито и да е прогнози. Социалната изолация, на свой ред, допълнително допринася за това да се чувстваме притеснени от времената, на които станахме свидетели; като единственото решение в случая е да потърсим помощ от държавата или да насочим фокус към работни места, които не са закрити (или новооткрити) в разгара на кризата ковид. 

Бизнесът “пострада” доста. Ресторантьори, търговци, хотелиери и предприемачи споделят претърпените загуби, които трудно могат да бъдат възстановени. Някои ниши успяват да запазят баланса, залагайки на работата в домашни условия (хоум офис), което спестява от комунални разходи и гарантира опазването на колективното здраве. 

Доведе ли до безработица

Масовата безработица е сред най-големите проблеми на кризата с ковид. Закриването на хиляди работни места води до икономически загуби, които ще дават своя отзвук години наред след справянето с този здравен проблем от световна величина. Хората изпаднаха в несъстоятелност да обслужват кредитите си, също както и да покриват ежедневните си разходи. Налице е сериозна липса на работа, а това на свой ред води до всеобща паника, която засяга всяко едно българско домакинство. 

Какви нови работни места създаде Ковид-19

Именно кризата с ковид доказа за пореден път, че когато хората са обединени, те са по-силни и изобретателни от всякога. Пандемията разкри нови пластове от икономиката, които са свързани със създаването на нови работни места като:

  • Онлайн лични треньори;
  • Свободни професии като копирайтъри, пътуващи влогъри и др.;
  • Асистенти на болни от ковид;
  • Контрольори за спазването на ковид карантината;
  • Кадри за организиране на онлайн конференции;
  • Производители на предпазни маски и др. 

Налице са и доста новосъздадени работни места, като при някои от вече практикуваните се наблюдава увеличен ръст на доходите – фрийланс, стартъп, ИТ, дигитален маркетинг и др. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *