Топ 10 на най-желаните професии в България

Децата от малки си мечтаят какви ще станат като пораснат. Някои искат да бъдат учени, а други да се превърнат в герои за страната. Е, в повечето случаи залагаме на професия, която няма общо с нито една от изброените сфери на развитие, но отново сме доволни от постигнатото. Често пъти, животът сам ни насочва към правилния път, а ние намираме перспективна работа и възможност за пълна професионална реализация. 

Кои са топ 10 най-желаните длъжности в България

Ако в миналото най-желаните професии в България са били учителските, то днес те се намират доста назад в класацията за предпочитани работни места. Тяхното място заслужено заемат длъжностите в ИТ сектора и позициите в областта на съвременната медицина и все по-развиващите се компютърни науки. Ако тепърва Ви предстои да се заемете със своето образование, е препоръчително да се ориентирате към желани професии като:

  • Програмист;
  • Лекар;
  • Специалисти по информатика и маркетинг;
  • Експерти по право;
  • Кадри в областта на българските медии;
  • Икономисти;
  • Инженери;
  • Полицаи, журналисти и др.

За да се похвалите с успешна кариера в България, е добре да се ориентирате отрано на пазара на труда, внимателно обмисляйки всяка една възможност. Всички младежи и настоящи студенти трябва да знаят, че образованието в България е обект на постоянни промени, които имат за цел да адаптират учебния процес към новостите в технологичен и икономически план. Пазарът е гъвкав, а възможности “дебнат” навсякъде. Независимо дали сте студенти по архитектура или право, желаната реализация ще Ви застигне. Стартирайте кариера си със Zaplata.bg. 

Каква професионална реализация ще ни донесат

Най-желаните професии в България не случайно се определят като такива. Високите доходи са една от основните причини все повече млади хора да ги избират и да инвестират толкова много в придобиването на нужните умения и квалификация. Другият фактор е престижът, който също не е никак за пренебрегване, тъй като високият стандарт на живот носи след себе си редица дивиденти. Колкото по-квалифицирана професия имаме, толкова по-големи са шансовете ни да бъдем конкурентни на пазара на труда, който винаги е доста динамичен, а понякога и агресивен. 

Важно ли е образованието

От него започва всичко. И въпреки, че образованието не винаги е гаранция за сто процентов успех, е добре да го имаме, за да бъдат възможностите ни за реализация в България големи. Статистиката сочи, че макар и само със степен бакалавър, шансът ни да пожънем успех в професионален план е реален, като ще можем да практикуваме и желаната от нас професия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *